In onze themanaam zaten dit jaar twee plaatsnamen verstopt: Wolfaartsdijk en Kinderdijk. Wolfaartsdijk is vanzelfsprekend, ons prachtige dorp! We hebben voor de toevoeging Kinderdijk gekozen, omdat we dit jaar in eigen land zijn gebleven en we prachtige molens hebben gebouwd. En molens zijn er genoeg te vinden in Kinderdijk. Omdat we dit jaar met het thema in eigen land bleven zijn we de 12 provincies doorgereisd met onze tussendoortjes: kersen uit Gelderland, Limburgse vlaai, Brabantse worstenbroodjes, Zeeuwse babbelaars (ter plekke gemaakt door Ellie Maas en Linda Hoekman), Utrechtse botersprits, Goudse stroopwafels en nog veel meer. Heerlijk smullen dus! We hebben ook dit jaar weer ontzettend leuke en gezellige dagen achter de rug. Er zijn veel dorpsgenoten die een kijkje kwamen nemen in ons dorp vol molens, gezellig! Fijn dat er zoveel belangstelling is voor de kindervakantiedagen!
Op dinsdag 22 augustus stroomt de speeltuin vol met kinderen: dit jaar zo’n 130 kinderen die meedoen. Ze krijgen de opdracht om een molen te maken. Iedere molen krijgt een eigen thema. Zo hebben we een stroopwafelmolen, een klompenmolen, een kaasmolen en nog veel meer: 11 molens in totaal. Of eigenlijk 12, want wij als werkgroep hebben ook een molen waarvan de wieken zelfs elektronisch kunnen draaien. In de loop van de dag krijgen de molens steeds meer vorm, smalle/hoge molens of juist een wat lagere/brede molen. In de loop van de ochtend worden bij iedere molen wat onderdelen bezorgd die gebruikt kunnen worden om een as te maken waar ook de wieken aan bevestigd kunnen worden en de wieken dus kunnen draaien. Deze onderdelen zijn gemaakt door een van de lokale ondernemers, ontzettend gaaf! Vandaag een stevige lunch, friet met een snack, daar krijgen de bouwers weer nieuwe energie van. ’s Middags gaat het getimmer nog verder en zien we steeds beter welk thema iedere molen heeft. Zo heeft bijvoorbeeld de schaatsenslijper een ‘slijpsteen’ die wordt aangedreven door de wieken, top bedacht! Aan het eind van de middag staan er allemaal prachtige molens in Wolfaartskinderdijk.
Woensdagochtend 23 augustus starten we in verschillende groepen en door de ochtend heen komen alle groepen bij ieder onderdeel. Er worden vlaggetjes gemaakt voor aan de wieken en klompjes geverfd. Er wordt een vogelhuisje in de vorm van een molen geknutseld en alle kinderen mogen om een bolletje ijs bij het IJsmuseum, mmm! Als lunch hebben we een broodje knakworst/kaas/hagelslag en een worstenbroodje. Na de lunch mogen de kinderen om de beurt verf komen halen en kunnen ze hun molen schilderen. Het wordt zoals ieder jaar een vrolijke kliederboel. We zien op bijna alle molens de kleuren van Nederland terug: rood/wit/blauw en oranje.
Dan is het donderdag 24 augustus, helaas alweer de laatste dag. Deze dag staat de speeltuin vol met allerlei materialen van Qui-Vive. De kinderen kunnen op deze dag hun energie volop kwijt. Onder andere een springkussen met daarop Leuntje en Merien, stormbaan Zeelandbrug en levend sjoelen. Tussen de middag moeten we met z’n allen schuilen in de grote tent, dus daar gebruiken we ook de lunch. Op iedere tafel komt een bakplaat voor kleine pannenkoekjes, even alle stekkers (16! stuks) aansluiten en dan kan het pannenkoekenfestijn beginnen. Pannenkoeken met appel, kaas of spek en daarna een lekkere laag met stroop of suiker erop.
’s Middags kunnen er ook nog Oud-Hollandse spelen gespeeld worden. Voor ieder Oud-Hollands spel dat gespeeld wordt, kregen de kinderen een muntje. Met die muntjes konden ze weer Oud-Hollands snoep kopen.
Rond 16.30 uur komen de eerste ouders en andere belangstellenden de speeltuin binnen voor een Hollandse maaltijd: friet met een snack van frietkar Piepers & Pikkels. Er komt ook nog bezoek de speeltuin binnen: tijdens de maaltijd krijgen we vrolijke muziek te horen van Peter Dekker met zijn draaiorgel. Als dat niet oer-Hollands is? Rond de klok van zessen is het tijd voor de veiling met opbod van Hollandse ‘rotzooi’, onder andere de pannenkoekenstelletjes, een bosje tulpen en een schets van de kaasmolen gemaakt door Jan-Willem Hament. Een aantal fanatieke bieders dreef de prijs soms flink op, soms met wat aanmoediging van onze veilingmeester. Nogmaals een bedankje aan alle kopers! We hopen het geld volgend jaar te gebruiken voor de kindervakantiedagen van 2024.
Als iedereen zijn buik vol heeft en de veiling is afgerond is het tijd om aan de slag te gaan, want de molens moeten weer afgebroken worden. Sommigen willen hun molen mee naar huis nemen, maar helaas…. Na een uurtje hard werken ligt al het hout in de containers en is ons prachtige Wolfaartskinderdijk helaas verleden tijd.
Rond 20.30 uur start het avondprogramma voor de kinderen uit groep 6,7,8. Dit jaar viel ons spel letterlijk in het water en hebben we gezellig wat spelletjes gedaan in de grote tent. Rond 23.00 uur zoeken sommige kinderen hun eigen bed op, maar zo’n 30 kinderen blijven overnachten in de tent. Als het tegen middernacht droog wordt, is het tijd voor wat warms van de BBQ: een heerlijke kipsaté stok of een hamburger. Als het gezellig is, gaat de tijd snel, maar rond 2.00 uur zoekt toch iedereen zijn bed op. Een paar uurtjes later worden we gewekt door het zonlicht en worden alle luchtbedden en slaapzakken opgeruimd. Om 8.00 uur genieten we nog van een heerlijk ontbijtje met Fries suikerbrood en een Zeeuwse bolus en om 9.30 uur zijn alle kinderen vertrokken. De laatste dingen worden nog opgeruimd en schoongemaakt en dan zit het er helaas weer op voor 2023.
Jongens en meiden, wij hebben er weer van genoten! Hopelijk zien we jullie volgend jaar allemaal weer terug. We doen ons best om ook dan weer een spetterend thema te verzinnen. Dan wordt het een extra bijzonder jaar, want in 2024 bestaan de kindervakantiedagen 25 jaar!
Vanaf deze plaats willen wij nogmaals iedereen bedanken die deze week mede mogelijk hebben gemaakt! Alle sponsors, alle mensen die een extra handje uit de mouwen hebben gestoken, mensen die prachtige foto’s voor ons hebben gemaakt, enz. BEDANKT!
Hartelijke groeten, Arend, Elvira, Jelmer, Leandra, Lianne, Thea en Wendy